Składniki: - 250 g gotowanych ziemniaków - 250 g miodu - 150 g cukru - 120 g masła - 450 g mąki - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - 1 łyżeczka sody - 1 jajko Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Na pewno nie skończy się na zjedzeniu jednej sztuki... Te z ziemniakami robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Jeśli ciasto by się mocno kleiło, nie należy za dużo podsypywać mąką - tylko tyle, aby wygodnie je rozwałkować. Do masy z miodu, cukru i masła dodać ziemniaki, jajko, mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Miód i cukier podgrzewać na małym ogniu aż cukier się nieco rozpuści. Krystyna Siesicka Co roku staram się wypróbować nowy przepis na pierniczki. ;) Przepis pochodzi z tej strony (klik) z moimi drobnymi zmianami. Ziemniaki zmiksować blenderem lub mikserem na gładką masę i odstawić do całkowitego wystygnięcia.