Dodatkowo: 5 kostek smalcu do smażenia lub oleju roślinnego cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchennego). Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 6 żółtek (z jajek wielkości L) 6-7 łyżek kwaśnej śmietany 18% (tyle ile ciasto zabierze) 15 ml spirytusu 1 szczypta soli Kiedy całe ciasto będzie w ten sposób przygotowane, smażyć faworki na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron do zrumienienia. Rozwałkowane ciasto pokroić na pasy o szerokości np. 3-4 cm i długości 10 cm. Drugim warunkiem koniecznym jest bardzo cienkie rozwałkowanie, tak aby ciasto było prawie przezroczyste. Nie obejdzie się bez dobrego ubicia ciasta wałkiem, dzięki czemu w jego strukturze widoczne będą bąbelki powietrza. Faworki to przysmak, który uwielbia cała nasza rodzina, więc pojawiają się u nas nie tylko z okazji Tłustego Czwartku. Pomijając odpowiednie ciasto, bardzo ważne jest jego przygotowanie przed smażeniem.