SKŁADNIKI 750 ml dowolnego mleka (polecam migdałowe albo kokosowe wymieszane w stosunku 1:1 z wodą) 1 szklanka płatków owsianych 2 żółte banany* 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego 1 łyżka miodu lub syropu klonowego albo z agawy garść orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli PRZYGOTOWANIE Co chwilę sięgam po kolejny kubek herbaty lub kawy, a będąc w domu, chowam się pod ciepłym kocem, licząc na zapadnięcie w sen zimowy i obudzenie się znów na wiosnę. W tym czasie na patelni rozgrzej masło lub olej kokosowy z miodem, lub syropem klonowym albo z agawy. Wczoraj, czując na własnej skórze po raz pierwszy od wielu miesięcy temperaturę ujemną, odkurzyłem chowany na dnie szafy płaszcz i zacząłem owijać się z rana szalikiem. Gdy nie mam czasu na powolne mieszanie w garnku, to moczę płatki przez noc w wodzie, a później tylko krótko gotuję na mleku. Popijając kubek świeżo zaparzonej kawy z dripa, myślę, jak właśnie poranek stał się piękniejszy i już nawet ten parasol chroniący przed deszczem nie ciąży tak bardzo. Królem tej owsianki jest jednak banan, którego karmelizuję na maśle z odrobiną syropu klonowego lub miodu. Uwielbiam, gdy nabiera on cudownego złotego koloru i gdy staje się z wierzchu chrupiący, a w środku cudownie miękki. Sprawdźcie sami, bo owsianka z karmelizowanymi bananami wprawia w doskonały nastrój, nawet gdy za oknem szaro i ponuro. 🙂 Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Banany smaż przez około minutę z każdej strony, aż staną się miękkie i apetycznie brązowe. Nie zapominam przy tym o cynamonie i szczypcie soli, dzięki czemu owsianka jest już słodka sama z siebie. Taka właśnie jest ta owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan.