Sernik wiedeński

Łukasz
Ciasta
08.04.2019 9:04
Sernik wiedeński

Po upieczeniu powinien on zostać w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, dzięki czemu gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że ciasto będzie niemalże równe jak stół. Najczęściej używam twarogu półtłustego i mielę go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa, aby sernik był delikatniejszy, lecz nie stracił charakterystycznej ziarnistej struktury. Przed zakupem zawsze pytajcie sprzedawców, żeby dali Wam kawałek na spróbowanie, bo słabym produktem można zepsuć całe ciasto. Wszelkie już zmielone sery w wiaderku odpadają, bo ciasto musi być ciężkie, twarogowe i zwarte. Dlatego tak dużo tutaj zależy od dobrego białego sera, który powinien być mokry i w żadnym wypadku kwaśny. Sernik wiedeński to obok sernika krakowskiego moje ulubione odświętne ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/04/sernik-wiedenski.html