Kebab drobioy z piekarnika. Idealny do ścinania.

Kasia
Obiad
04.10.2019 10:07
Kebab drobioy z piekarnika. Idealny do ścinania.

Kebab z piekarnika – składniki: 700 g filetów drobiowych 700 g filetów z podudzia kurczaka (jeżeli kupujemy z kością i w domu usuwamy, to trzeba wziąć ponad 1 kg) duży ziemniak lub cebula folia aluminiowa wykałaczki. Kebab ustawiamy na blaszce piekarnikowej, wstawiamy do nagrzanego do 180 pieca z włączonym termoobiegiem i od góry zabezpieczamy mięso kratką piekarnikową – przyciskamy je, aby się nie przewróciło i było stabilne podczas pieczenia. W ziemniaka wbijamy tępą stroną trzy lub cztery wykałaczki i nakładamy na niego mięso naprzemiennie: filet piersi i filet z podudzia. Marynata: 60 ml oleju dobrej jakości łyżeczka soli 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki słodkiej papryki płaska łyżeczka pieprzu łyżeczka suszonego tymianku łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki kminu rzymskiego łyżeczka curry. Zrobiony na rusztowaniu z wykałaczek i upieczony w piekarniku, a także potraktowany odpowiednią mieszanką przypraw, smakuje tak, jak powinien smakować prawdziwy turecki kebab. Ja z tej porcji przygotowałam dwa kebaby, więc u mnie był to jeden ziemniak przekrojony na pół i każda część była wykorzystana. To mięso w stylu tureckim jest idealne na obiad, kolację w gronie przyjaciół, domówkę, wypełnienie do bułek itp. Czyli wyfiletowane podudzia z kurczaka, które wbrew pozorom lepiej się tutaj nadają niż filety, i filet drobiowy. U mnie obowiązkowo musi się pojawić sos czosnkowy, pieczone ziemniaki (dorzucam do kebaba podczas pieczenia) i sałata lodowa z sosem winegret. Kebab z piekarnika w tym przypadku drobiowy. Kebab z piekarnika – wykonanie: Filety drobiowe rozcinamy, aby były cieńsze. W misce układamy mięso i dokładnie łączymy z marynatą. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin do przegryzienia, ale minimum, chociaż na godzinę. Następnie wkłuwamy na połówce cebuli lub ziemniaka zawiniętej we folię aluminiową wykałaczki i nabijamy mięso. Cebulę lub ziemniaka kroimy na pół i owijamy w folię.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/10/kebab-z-piekarnika.html