Składniki na 5-6 porcji: – 400g jogurtu naturalnego (np. sojowego) – 2 kwaśne jabłka – 2 dojrzałe, miękkie awokado – 1 szalotka – kilka listków bazylii – sok z 2 limonek – skórka starta z 1 niewoskowanej limonki – 1 łyżka oliwy – 1/2 pęczka szczypiorku – sól, pieprz Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasiennie. Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na przepysznego tatara z awokado i jabłka, który świetnie sprawdzi się jako appetizer, czy posiłek do słoiczka/pudełka do szkoły i pracy. Pokrojone składniki mieszamy z sokiem z 1 limonki i skórką z 1/2 limonki oraz oliwą. Jogurt mieszamy ze szczypiorkiem, sokiem z 1 limonki i skórką z 1/2 limonki. Rektor mojej uczelni zaprosił mnie jako absolwentkę na uroczystość inauguracji, by wręczyć mi list gratulacyjny za wspaniałe wyniki w nauce na studiach magisterskich. Jogurt nakładamy na dno słoiczków, a na wierzch układamy porcje tatara z awokado i jabłek. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyciągamy z łupiny miąższ. Dziś mamy chyba jakieś przesilenie, bo przez cały dzień bardzo chce mi się spać.