Składniki: – 400g mięsa wołowego mielonego – 1 cebula – 1 łyżka listków mięty – 1 łyżka suszonego oregano – 1 łyżka mąki – skórka starta z 1 cytryny – sól, pieprz Dodatkowo: ugotowane młode ziemniaki, wyraziste ogórki małosolne, mini pomidorki i czerwona cebula W misce łączymy mięso, drobno posiekaną cebulę, posiekane listki mięty, oregano, mąkę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Tym razem przygotowałam gotowane młode ziemniaki – oczywiście w towarzystwie jogurtu i koperku z przepysznymi klopsikami wołowymi i domowymi ogórkami małosolnymi. Polecam sięgnąć po mięso mielone wołowe np. z ligawy, będzie miało ono o wiele mniej tłuszczu, a co za tym idzie – mniej kalorii. Przy podziale na 3 porcje, jedna to ok. 222kcal, B: 27,4g, T: 9,4g, W: 5,8g.