Chrupiący łosoś z sałatką z bodem

Ewelina
Sałatki
29.06.2014 9:50
Chrupiący łosoś z sałatką z bodem

Przepis

Potrzebujemy :

około 120 g świeżego łososia

pomidor

100 g roszponki

70 g bobu ( u mnie mrożony z Hortexu)

1/4 cebuli

sól, pieprz

Rybę wcześniej myjemy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.

Umytą i osuszoną sałatę rozkładamy na talerzu ,układamy pokrojoną czerwoną cebulę i sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora. Solimy i pieprzymy do smaku.

Bób gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i wykładamy na talerz, ja jem ze skórkami,więc go nie obierałam :) Rybę smażymy na suchej patelni zaczynając od strony tej nie ze skórą. Z jednej strony na małym ogniu około 10 minut i przewracamy na drugą stronę jeszcze na minutkę -dwie. W przypadku przypalania można przykryć pokrywką ,ale u mnie nie było takiej potrzeby.

Wykładamy na talerz i polewamy sokiem z cytryny, pycha! Łosoś dzięki smażeniu na małym ogniu ma świetną, chrupiącą skórkę, którą ciężko byłoby osiągnąć w przypadku smażenia bez tłuszczu chudej ryby.

Wartość kaloryczna : 310 kcal

Białko : 30 g

Tłuszcze : 12 g

Węglowodany : 17 g