- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
½ szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
1 laska wanilii
1 łyżeczka masła
3 – 4 łyżki śmietany
1 – 3 łyżki miodu
Przepis
Kaszę jaglaną prażyć chwile w suchym garnku – do czasu aż zacznie ładnie pachnieć. Kaszę zalać wrzątkiem (użyć pokrywką ponieważ kasza może strzelać), wypłukać i odlać wodę. Wypłukaną kaszę zalać dwoma szklankami mleka, dodać masło, wydrążony miąższ waniliowy oraz pozostałą laskę wanilii. Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka.
Wyjąć laskę wanilii.
Ugotowaną kaszę zmiksować z dodatkiem śmietany i miodu na gładką masę.
Budyń podawać z kompotem z jagód lub innymi owocami.