Bułeczki pszenne z ziemniakami - przepis składniki - 8 bułeczek ok 130 g ugotowanych ziemniaków, przepuszczonych przez praskę,ostudzone 300 g mąki pszennej (użyłam orkiszowej 50 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 7g - paczka drożdży instant płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki miodu lub cukru 2 łyżki oleju lub oliwy przygotowanie Pyszne bułeczki pszenno ziemniaczane, pieczone w ramach wypiekania na śniadanie. Po tym czasie wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat, lekko zagnieść, podzielić na 8 równych kawałków. Bułeczki dobrze zachowują świeżość - następnego dnia były nadal bardzo smaczne, co w przypadku pieczywa pieczonego na drożdżach, nie zawsze jest regułą. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 - 60 minut. Podaję przepis na 8 bułeczek czyli połowę porcji, bo tyle właśnie bułek piekłam. Tym razem piekliśmy według przepisu zamieszczonego na instagramie przez Onijkę. Odrobinę przepis zmodyfikowałam, użyłam drożdży instant, mieszałam ciasto przy pomocy robota. Jeżeli chcemy piec bułki dopiero następnego dnia, przechować ziemniaki w lodówce.