Zimowy dorsz Skrei w papilotach

Obiad
25.02.2019 0:29
Zimowy dorsz Skrei w papilotach

Polecam! solanka przepis pochodzi z tej strony - Great BritisChefs ZIMOWY DORSZ SKREI W PAPILOTACH - PRZEPIS400 g filetu Skrei, skórka usunięta - opcjonalnie60 g szpinaku baby umyte1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki20 czarnych oliweksok z 1/2 cytryny + 1 łyżeczka otartej skórki2 ząbki czosnku, starte1 łyżka świeżej bazylii, drobno posiekanej1 łyżka świeżego szczypiorku, drobno posiekanyok 60 ml (4 łyżki) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniasólpieprzpapier do pieczenia, folia aluminiowaPiekarnik nagrzać do temp. 190 st CFilet opłukać, osuszyć, przekroić w poprzek na dwa kawałki. Dzięki temu zyska ona na smaku1 l wody4 i 1 / 2 łyżki stołowej soli (ok 100g)3 - 4 kawałki obranej skórki cytrynowejSól wsypać do garnuszka, dodać 3/4 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, podgrzewać tak długo aż sól się rozpuści. Przepis który podaję tego nie wymaga, jednak warto moczenie w solance zastosować, zwłaszcza w sytuacji gdy rybę chcemy przygotować dopiero następnego dnia. Wyczytałam na stronie From Norway , że dobrze jest dorsza przed obróbką wymoczyć w solance. W małej misce wymieszać sok z cytryny, skórkę, zmiażdżony czosnek, szczypiorek, bazylię i 3 łyżki oliwy. Tym razem postanowiłam zrobić dorsza w papilotach, czyli rybę zapieczoną w papierowym opakowaniu. Z papieru do pieczenia i z folii wyciąć po 2 kwadraty o boku około ok 30 cm. Można go kupić jedynie od stycznia do kwietnia, a jest wyjątkowo pyszną rybą, uważaną wręcz za najlepszy rodzaj dorsza na świecie. Tak czy inaczej, ryba w papilotach, z ziołową mieszanką, jest pyszna! Dodałam cukinię bez żadnej wstępnej obróbki ale myślę, że byłaby bardziej zachęcająca, gdybym ją przed dodaniem podsmażyła lekko na suchej patelni grillowej. Warto chociaż raz w sezonie poszaleć (cena dorsza Skrei nie jest niska) i wyprawić sobie małą ucztę. Przepis na solankę na końcu, pod zdjęciami. Zamknąć szczelnie pakunki, najpierw papier złożyć na pół, przykrywając zawartość, a następnie starannie pozawijać brzegi, aby pakunki były szczelne. Można podać np. z ziemniakami w mundurkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.staregary.pl/2019/02/zimowy-dorsz-skrei-w-papilotach.html