BUŁKI MLECZNE - PRZEPIS Składniki (na 16 bułek) 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480 (użyłam orkiszowej) 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży (użyłam instant) 1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek (smarowałam mlekiem) 60 g miodu (pominęłam, dałam 1 łyżeczkę cukru)) 60 g masła, roztopionego 200 g ciepłego mleka 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480 (użyłam orkiszowej)1 łyżeczka soli20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży (użyłam instant)1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek (smarowałam mlekiem)60 g miodu (pominęłam, dałam 1 łyżeczkę cukru))60 g masła, roztopionego200 g ciepłego mleka Odstawić w ciepłe miejsce na 1h, lub do czasu podwojenia objętości - najlepiej do piekarnika z włączoną żarówką. W weekendowym wypiekaniu na śniadanie, piekliśmy mleczne bułeczki z przepisu z bloga Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Moje bułeczki po 20 minutach były już ładnie zrumienione a postukane od spodu, wydawały głuchy odgłos - znak, że są już dobrze upieczone. Przygotowanie Jeżeli używamy drożdży świeżych, rozcieramy je najpierw z łyżeczką cukru. Takie bułeczki na drożdżach zdecydowanie najlepsze są w dniu pieczenia. Ręcznie : wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże, jajko, masło, ciepłe mleko i dokładnie wyrobić. Wersja z miodem jest na pewno równie smaczna. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na blat i jeszcze chwilę wyrabiać. Jeżeli nie, zostawmy bułki na jeszcze parę minut.