Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 21×21 cm): 150 g mąki pszennej 110 g płatków owsianych 130 g cukru trzcinowego 14/ szklanki orzechów włoskich lub pekan 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 280 g zimnego masła Składniki na masę serową: 275 g twarogu półtłustego 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mleka 2 jajka (wielkość L) Składniki na masę dyniową: 255 g purre z dyni 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru i gałki muszkatołowej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka syropu klonowego Wszystkie składniki na dyniową masę wymieszać i gotować kilkanaście minut do czasu, aż masa lekko zgęstnieje. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a następnie dyniową, delikatnie przemieszać i wysypać pozostałą część owsianej kruszonki. Przepis pochodzi z Fall Baking Magazine by Paula Deen’s i w oryginale brzmi Pumpkin Cheesecake Oatmeal Cookie Bars, więc ciężko znaleźć tak ładny odpowiednik w naszym języku : ) Przełożyć ponownie do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i dopiekać kolejne 30-35 minut do czasu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Mimo tej małej zagwozdki jedno wiem na pewno – ciasto jest pyszne : ) Dodać posiekane masło i wymieszać mikserem, do czasu aż utworzy się kruszonka.