- Czas przygotowania: 2 min
Składniki
Ciasto:
* 8 białek
* 3 żółtka
* 20 dkg cukru
* 20 dkg orzechów drobno posiekanych, bądź zmielonych
* 10 dkg wiórek kokosowych
* 10 dkg rodzynek
* 1 łyżka mąki pszennej
* łyżka proszku do pieczenia
Masa:
*1 kostka masła
* 2 budynie śmietankowe
* 3/4 szklanki wody
* 1 łyżka mąki pszennej - opcjonalnie
* 5 żółtek
* 2 paczki delicji albo 1 duża paczka - dowolny smak
* brzoskwinie w puszce - duże
* 2 galaretki brzoskwiniowe
* 3 łyżki cukru
Przepis
Siekam orzechy drobno, nawet część na pył. Orzechy zastępują mąkę.
Ubiłam białka z odrobiną soli. Stopniowo dodawałam cukier a następnie żółtka. Wsypałam wszystkie sypkie produkty: orzechy, wiórki, rodzynki, proszek do pieczenia i łyżkę mąki. Wymieszałam i podzieliłam na dwie równe części. Miałam blaszkę większą niż tradycyjną 36 x 20 cm.
Piekłam ciasto w 180 stopniach ok 35 minut.
Odlałam sok z brzoskwiń i wymieszałam z wodą. Wlałam do szklanki odrobinę płynu i wymieszałam z budyniami, cukrem, żółtkami i mąką. Użyłam w pewnym momencie miksera, by żółtka porządnie się utarły i nie powstał budyń z żółtek. Pozostałą część soku i wody zagotowałam i dolałam utartą wcześniej masę. Zagotowałam.
Utarłam masło i po łyżce dodawałam ostudzony budyń.
Na wierzch ciasta wyłożyłam pokrojone brzoskwinie i zalałam galaretkami brzoskwiniowymi wykonanymi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z tymi galaretkami zawsze jest wyścig.
Nie mogę ich dopilnować, by wylać o czasie. Zawsze muszą stężeć za bardzo, ale wtedy biorę łyżkę i mieszam dotąd aż rozbiję galaretkę i taką wylewam na ciasto.
Przekładanie:
* ciasto
* połowa masy
* delicje
* druga połowa masy
* ciasto
* brzoskwinie i galaretka