- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
* 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie)
* 1 masło* 300 g serka homogenizowanego waniliowego* 1 szklanka cukru* 10-12 łyżek kawy cappuccino (suchej w proszku)* 100 ml śmietanki 30%* biszkopty ok. 25 dkg
Na polewę:
* 1 czekolada
* 1 łyżeczka (do herbaty) żelatyny* 1 łyżka masła
Dodatkowo:
* 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
* 1/2 szklanki wrzątku
Przepis
Blaszka 21x24 cm
Kawę rozpuściłam w przegotowanej wodzie.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie.
Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serek waniliowy, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.
Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty.
Polałam polewą.
Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód ciasta zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia.
Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam aż czekolada i masło rozpuszczą się. Wylałam na wierzch ciasta.
Ciasto wstawiłam do lodówki. Najlepiej jak schłodzi się przez kilka godzin zanim się je pokroi.
Moje stało całą noc.
Notatki:
* można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino, ja miałam waniliowe
* dodaję odrobię żelatyny, by był połysk na polewie i nie rozmazywała się po cieście, nie jest konieczne jej dodanie