Cappuccino - ciasto

Cappuccino - ciasto

Blaszka 21x24 cm Kawę rozpuściłam w przegotowanej wodzie.Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie.Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serek waniliowy, …

Składniki

* 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie)
* 1 masło* 300 g serka homogenizowanego waniliowego* 1 szklanka cukru* 10-12  łyżek kawy cappuccino (suchej w  proszku)* 100 ml śmietanki 30%* biszkopty ok. 25 dkg

Na polewę:


* 1 czekolada
* 1 łyżeczka (do herbaty) żelatyny* 1 łyżka masła

Dodatkowo:


* 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
* 1/2 szklanki wrzątku

Przepis

Blaszka 21x24 cm


Kawę rozpuściłam w przegotowanej wodzie.

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie.

Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serek waniliowy, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.

Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty.

Polałam polewą.

Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód ciasta zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia.
Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam aż czekolada i masło rozpuszczą się. Wylałam na wierzch ciasta.

Ciasto wstawiłam do lodówki. Najlepiej jak schłodzi się przez kilka godzin zanim się je pokroi.
Moje stało całą noc.

Notatki:
* można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino, ja miałam waniliowe
* dodaję odrobię żelatyny, by był połysk na polewie i nie rozmazywała się po cieście, nie jest konieczne jej dodanie

Pieprzyć z Fantazją

Kocham gotować, piec. Pobyt w kuchni mnie relaksuje. Dlatego też za namową znajomych utworzyłam bloga Pieprzyć z Fantazją. Dzielę się tam z moimi czytelnikami moimi poczynaniami w kuchni. Kocham to!

Polecane