Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień Składniki: 200 g makaronu kolanka, muszelki lub innego drobniejszego makaronu 1 puszka cieciorki 400 g 1 średnia marchewka 1 średnia cebula Kawałek selera (wielkości marchewki) 1 ząbek czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego (może być po prostu passata) 3 łyżki oliwy lub oleju Garść szpinaku Garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub tymianku, albo gałązka świeżego 1 łyżeczka słodkiej papryki Mała ostra papryczka lub 1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (dla tych co lubią ostrzejsze smaki) Makaron z warzywami z pieczonym dodatkiem W oryginalnym przepisie na makaron z warzywami (znajdziecie go tutaj) warzywa przed smażeniem zostały zmiksowane w blenderze, co przyspiesza proces gotowania. Koniecznie spróbujcie innych naszych przepisów z cieciorki: Pieczona cieciorka z wołowiną Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora Zapiekanka pasterska z cieciorki i boczniaków Dzisiaj proponujemy Wam makaron z warzywami z pure z cieciorki, danie zdrowe, pełne witamin, a przy tym bardzo pożywne, które może spokojne wystąpić w roli samodzielnego obiadu. W przepisie wyjściowym na makaron z warzywami nie ma cieciorki pieczonej – to nasz pomysł. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną cebulę, przesmaż chwilę, dodaj do niej pokrojoną marchew, selera i czosnek oraz rozmaryn lub tymianek oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Do makaronu z warzywami wykorzystaliśmy makaron pełnoziarnisty z dodatkiem błonnika. Uwielbiamy cieciorkę, szczególnie pieczoną, dobrze doprawioną, lekko pikantną, która pod wpływem temperatury robi się chrupiącą z zewnątrz, a środek zachowuje miękki i kremowy. Krok 3 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. My zdecydowaliśmy się pokroić marchewkę i selera, ponieważ po uduszeniu w sosie stanowią one przyjemną kontrę do cieciorkowego pure, gdyż są jędrne i lekko al dente. Przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków, rozdrobnij na pastę cieciorkę w sosie. Upieczona cieciorka nadaje ciekawej konsystencji daniu, jest lekko chrupiąca oraz smaku – jest lekko orzechowa. Makaron z warzywami to witaminowa i energetyczna bomba. Sałatka z pieczonych krewetek i cieciorki Połowę cieciorki przełóż do żaroodpornego naczynia, polej łyżką oleju, posyp łyżeczką słodkiej papryki, posól, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Ma w sobie mnóstwo zdrowych składników i przy tym jest bardzo pożywny. Jest pyszny i ma tę fajną cechę, że jest gotowy po 6 minutach gotowania.