Kurczak w winie oddaje w pewien sposób osobowość Elizabeth Taylor: jest lekko dekadencki,, głównym składnikiem jest wino i wreszcie – jest to danie idealne dla leniwych, bo wymaga minimum pracy. Składniki: 4 udka z kurczaka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego, wytrawnego wina Liść laurowy 2 łyżki oleju Elisabeth Taylor – ikona kina lat 50., zamężna osiem razy w tym dwa razy z tym samym mężczyzną – Richardem Burtonem. Stale była na diecie, przybywało jej kilogramów i znowu chudła, mówiła, że choć jest gruba to momentalnie jest szczupła. Smaż na dobrym ogniu przez 2-3 minuty albo do czasu aż skórka się przyrumieni. Nie będzie deseru – to scenka odnotowana przez dziennikarza NY Timesa, który był z parą na obiedzie. Kiedy wdali się w romans na planie Kleopatry, najdroższego filmu tamtych czasów, wybuchł nieprawdopodobny skandal. Dodaj liść laurowy i zalej całość winem, zmniejsz temperaturę, przykryj i duś na wolnym ogniu godzinę. Potępił ich Watykan, który stwierdził, że Burton uprawia włóczęgostwo erotyczne, do senatu USA wpłynęła petycja, żeby nie wpuścić ich do Stanów. Mabel (jedno ze zdrobnień jakim Liz zwracała się do Dicka) na dzisiaj wystarczy. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Przy minimum pracy zrobicie aromatycznego kurczaka w lekkim sosie winnym. Liczba porcji: 2 Uwielbiała jeść, bo generalnie uwielbiała życie. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz udka skórą do dołu.