SKŁADNIKI 4 piersi z kaczki 1 duży kalafior 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 200 g kaszy bulgur lub kuskusu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki mielonego sumaku (pomiń, jeśli nie masz) chlust oliwy z oliwek pieprz czarny sól PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Ten przepis na kaczkę z purée z kalafiora i kaszą bulgur powstał w mojej głowie bardzo spontanicznie. Padło na kremowe purée z kalafiora na mleku kokosowym serwowane z kaszą. 😉 Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Oba naczynia żaroodporne (z piersiami i z kalafiorem) wstaw do nagrzanego piekarnika na kwadrans. Do kalafiora w naczyniu dodaj mniej więcej łyżeczkę mieszanki przypraw oraz chlust oliwy z oliwek i wymieszaj. Tak bardzo mi to danie posmakowało, że postanowiłem je później powtórzyć w wersji z kaczką na bogato. Talerz posmaruj purée z kalafiora, ułóż nań plasterki kaczki oraz upieczone różyczki. Wtedy tylko część kalafiora wykorzystałem do kremowego purée, a resztę upiekłem z przyprawami, żeby nadać potrawie, jakiegoś chrupiącego akcentu. W lodówce od tygodnia na lepsze czasy czekał kalafior oraz za duża ilość kaszy bulgur, którą ugotowałem do tabbouleh poprzedniego dnia. Przygotuj żaroodporne naczynie, wlej tłuszcz z patelni i ułóż w nim piersi. Wydaje mi się, że tym samym powstało coś naprawdę fajnego, dlatego dziś dzielę się z Wami nowym przepisem. Smaż przez 4 minuty, aż wytopi się z nich tłuszcz, a skórka stanie się chrupiąca.