Składniki: 250 g. makaronu rurki 1 cebula 250 g. pieczarek 200 g. szynki wędzonej 200 g. sera żółtego 1 jako 250 ml. Konkurencja dla zapiekanki makaronowej w proszku :) Taką właśnie zapiekankę, makaronową z szynką, możecie kupić w proszku. śmietanki 18 % (w kartoniku) sól, pieprz papryka słodka zioła prowansalskie czosnek granulowany masło do smażenia Wykonanie: Dodać pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną szynkę. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pieczarki z szynką i cebulą. Zamiast proszku z torebki, wystarczy użyć jajka, śmietanki i przypraw. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 25 minut. Do naczynia wbić jajko, dodać śmietanę i przyprawy, według uznania. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Wierzch zapiekanki posypać resztą utartego sera.