SKŁADNIKI Biszkopt genueński: 6 jajek (rozmiar L) 150 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego 30 g masła Konfitura truskawkowa*: 750 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 100 g cukru 1 łyżeczka agaru lub żelatyny (można pominąć, ale tort łatwiej wtedy kroi) Biszkopt genueński jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak ważne jest, aby najpierw podgrzać jajka w ciepłej wodzie, a po ubiciu piany bardzo delikatnie łączyć ją z mąką, aby nie opadł. Tort z truskawkami i bitą śmietaną to pomysł na szybki i bardzo prosty w przygotowaniu tort w sam raz na Dzień Mamy, czy jakąkolwiek inną okazję. Różnica tkwi w innym sposobie ubijania jajek w całości z cukrem, bez rozdzielania żółtek od białek oraz w dodatku masła. Bita śmietana: 750 ml śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: garść truskawek sproszkowane jadalne złoto (opcjonalnie) 1 pokruszona beza PRZYGOTOWANIE Biszkopt genueński Jajka wstaw do ciepłej, lecz nie gorącej wody na kwadrans. Tort przełożyłem klasyczną bitą śmietaną z dodatkiem mascarpone, który sprawia, że jest bardziej sztywna, łatwiej się ją rozsmarowuje i nie podchodzi tak szybko wodą oraz domową konfiturą truskawkową, zagęszczoną agarem. Przygotuj rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki, napełnij bitą śmietaną i wyciśnij rozety na wierzchu tortu. Taki tort z truskawkami, możecie nawet upiec poza sezonem na świeże owoce, ale teraz w szczególności będzie wspaniale smakował. Dodawaj je powoli do masy jajecznej w kilku turach, powoli mieszając masę łyżką (o tym, jak mieszać jajka z mąką przeczytasz tutaj). Podstawą ciasta jest maślany biszkopt genueński, który nie potrzebuje dodatkowego nasączania — jest mięciutki, pulchny i bardziej mokry niż tradycyjny i w dodatku pięknie pachnie. 😉 Tort z truskawkami i bitą śmietaną Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj (jeśli używasz cukru waniliowego, dodaj go na samym początku). W wersji ekspresowej można również skorzystać z gotowego gęstego dżemu. Możesz również użyć plastikowego woreczka i zrobić w nim otwór o średnicy ok. 1 cm. Agar rozprowadź w 30 ml wrzącej wody, a następnie wlej do truskawek i dokładnie wymieszaj. W wersji ekspresowej można użyć również gęstej konfitury lub dżemu.