Soczewica jest nie tylko bardzo smaczna, ale także wartościowa jest cennym źródłem białka… ciasto na pierogi: 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania ok. 0,5 szkl ciepłej wody 1 łyżka masła szczypta soli farsz: 100 g czerwonej bio soczewicy Polskie Młyny 1 cebula 1 ząbek czosnku ok 10 sztuk pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Wsypujemy soczewicę i gotujemy około 12 minut ; polecam gotować ją w dwóch porcjach - część soczewicy dodajemy chwilę po tym, jak pierwsza porcja będzie już chwilę się gotowała. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty. Na patelni rozgrzewamy masło i olej; dodajemy drobno posiekaną cebulę, podsmażamy, aż lekko się zezłości. Odstawiamy farsz do przestygnięcia. ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy roztopione masło. Dzięki temu uzyskamy ciekawszą konsystencję farszu - część soczewicy się rozpadnie, a część będzie trzymała fason. Ugotowaną soczewicę łączymy ze składnikami na patelni.