Zielone curry z krewetkami Składniki: 1 puszka cieciorki 1 puszka pomidorów w zalewie 1 puszka mleka kokosowego 1 średniej wielkości batat 1 cebula 1 ząbek czosnku 11/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego (według uznania) 2 łyżki oleju 2 szklanki ugotowanego ryżuChlebki pita (opcjonalnie) Kilka łyżek siekanej zieleniny (kolendra, pietruszka) Przepis na wegetariańskie curry inspirowany recipetineats.om Spróbuj innych naszych przepisów na curry: Curry z krewetkami i mangi w słoiku Błyskawiczne curry z kurczaka Odsącz z wody cieciorkę, obierz i pokrój w nie za dużą kostkę batata i wsyp na patelnię, przesmaż chwilę, a następie dodaj wszystkie przyprawy i smaż mieszając przez 3-4 minuty. Jeśli nie macie w domu przyprawy garam masala, spokojnie możecie z niej zrezygnować (choć warto jest ją mieć na półce). Liczba porcji: 2 Wegetariańskie curry trafiło do naszego menu w tym tygodniu (tu znajdziecie zestaw wszystkich przepisów) w dość przypadkowy sposób. W ten sposób trafiliśmy na wegetariańskie curry z cieciorki. Dawno nie jedliśmy curry, a poza tym bardzo lubimy cieciorkę, dlatego bez większego wahania wybraliśmy to danie. Kto nie lubi ostrości niech zrezygnuje z chilli, ale naprawdę warto je dodać. Krok 2 Wlej do rondla z warzywami pomidory z zalewą. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż batat będzie miękki, a sos odparuje i się zagęści. Kto lubi zapach i smak wschodnich, korzennych przypraw poczuje się jak w orientalnej kuchni. Danie idealne na chłodniejsze dni, bo korzenne przyprawy mają super rozgrzewającą moc.