Dodatkowo (opcjonalnie): 1 awokado (u mnie odmiana Hass) 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny (do smaku) ostra papryka mielona sól, pieprz 100 g boczku 1-2 garści rukoli jajka Białka oddzielamy od żółtek. Ja najczęściej rozkładam je na kratce układając jak domki z kart;) na około 8-10 gofrów: 2 jajka 2 szkl. Lubię je w tradycyjnej wersji, na słodko, ale ostatnio polubiłam się równie mocno z goframi na wytrawnie. Gofry podajemy muśnięte pastą z awokado, posypane rukolą, z jajkiem sadzonym i uprażonym boczkiem na wierzchu. Jajka wybijamy na średnio rozgrzaną patelnię, na której uprzednio rozpuszczamy masło. mleka 1/2 szkl. oleju 1 płaska łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia około 50-70 g tartego sera cheddar Gofry to luksus, na który pozwalam sobie od czasu do czasu w weekendowe poranki. Poniżej prezentuję Wam przepis na gofry serowe, z moją propozycją podania. Z zewnątrz są lekko chrupiące (nie tak chrupiące jednak jak słodkie gofry), natomiast środek pozostaje przyjemnie mięciutki. Studzimy pionowo na kratce (łączone po 2). Gofry smaży się dosyć długo (przynajmniej na mojej gofrownicy). Porcje ciasta wylewamy na mocno rozgrzaną gofrownicę.