English version Zucchini and green bean soup (4 servings) Ingredients: 250 g green/yellow beans, trimmed and cut into 2 cm pieces 3 potatoes, peeled and diced 1 medium zucchini, cut into thin slices/cubes 2 leeks, sliced 3 tablespoons of butter 1 egg yolk 200 ml double cream large handful baby spinach 750 ml vegetable or chicken stock 1 teaspoon thyme leaves 1 tablespoon of chopped dill salt, pepper Preparation: In a medium pot heat butter on medium heat, add potatoes, zucchini, leeks and beans and cook for 5 minutes. Składniki: 250 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie kostkę/półksiężyce 2 pory,pokrojone w plasterki 3 łyżki masła 1 żółtko 200 ml śmietanki 36% duża garść młodego szpinaku 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżeczka listków tymianku 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej masło, dodaj ziemniaki, cukinię, pora i fasolkę i podsmaż przez 5 minut. Przedstawiam więc pyszną zupę z cukinią, fasolką, porami i ziemniakami, zagęszczoną śmietanką z żółtkiem (moje ostatnie kulinarne odkrycie) z dodatkiem szpinaku i ziół. Świeże, sezonowe warzywa, które właśnie teraz są najsmaczniejsze przygotowane w ten sposób z pewnością uszczęśliwią niejedno podniebienie. W małej miseczce roztrzep dokładnie śmietankę z żółtkiem i wmieszaj do zupy wraz ze szpinakiem i ziołami. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze, jest to bardzo zdrowy posiłek.