W połączeniu z oliwą z orzechów włoskich i prażonymi orzechami laskowymi smakuje wyśmienicie, ale inne smakowe oliwy też są super. łyżki oliwy z orzechów włoskich - około 1/2 – 1 łyżeczki przyprawy w płynie maggi Orzechy prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Eksperymentujcie! - około 250-300 g makaronu (najlepszy będzie taki dosyć gruby; ja swój kupuję podczas włoskiego tygodnia w Lidlu) - 1 sałata rzymska lub 2 mini sałaty - dwie garście roszponki - garść orzechów laskowych - 2-3 Makaron z rzymską sałatą, roszponką i orzechami laskowymi to jeden z moich ulubionych dodatków do mięsa. Świetnie skomponuje się z karkówką z grilla czy pieczoną piersią kurczaka. Całość polewamy oliwą z orzechów włoskich i skrapiamy przyprawą w płynie, mieszamy. Dodajemy wraz z umytą roszponką do miski z makaronem.