szybki chleb wieloziarnisty

szybki chleb wieloziarnisty

Matka Wariatka Szybki chleb wieloziarnisty - wypiekanie na śniadanie - przepis składniki 400 g mąki orkiszowej typ 630 100 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego słonecznika 4 łyżki płatków owsianych /użyłam górskich/ 1 łyżka czarnuszki 13 g drożdży instant ( lub 25 g świeżych) 500 ml letniej wody Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier i drożdże dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki,wierzch posypać ulubionymi ziarnami, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minutW tym czasie nagrzać piekarnik 230 stopni C. piec 25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec chleb jeszcze 20-25 minut. piec 25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec chleb jeszcze 20-25 minut. Ciasto przełożyć do keksówki, wierzch posypać ulubionymi ziarnami, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut W trzeci wrześniowy weekend, w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie , piekliśmy szybki chleb na drożdżach, pełen pysznych ziarenek. Zamiast 500 g pszennej mąki typ 650, użyłam 400 g mąki orkiszowej i 100 g żytniej. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po 20 minutach ciasto jeszcze raz wymieszać Po 20 minutach ciasto jeszcze raz wymieszać I co bardzo ważne, już po półtorej godzinie, możemy zajadać pyszny, jeszcze ciepły chleb. Chleb znajdziecie też na blogach Dałam też tylko 1/2 łyżeczki cukru zamiast 1 łyżeczki. Chleb pięknie wyrósł, jest dosyć wilgotny i bardzo smaczny. W tym czasie nagrzać piekarnik 230 stopni C.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.staregary.pl/2019/09/szybki-chleb-wieloziarnisty-wypiekanie.html