Carpaccio z buraka

Kasia
Sałatki
17.09.2019 8:38
Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka Carpaccio z buraka – składniki na 1 porcje: 1 podłużny burak dwie łyżki mieszanych prażonych nasion (np. orzechy, sezam, słonecznik, dynia) łyżka suszonej żurawiny nieduża garść rukoli 80 g sera pleśniowego na sos winegret: 1 łyżka musztardy miodowej, trzy łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz opcjonalnie dla chętnych: łyk posiekanej drobno czerwonej cebulki. Na buraki układać kolejno: cebula rukola pokrojony lub połamany ser pleśniowy nasiona żurawina (można drobniutko posiekać) sos przygotowany z połączenia oliwy, soku z cytryny, musztardy. Carpaccio z buraka to bardzo fajne włoskie danie, które możemy położyć na stole jako pyszny dodatek do innych dań. Koniecznie musi się znaleźć sos z dodatkiem musztardy miodowej oraz miks ziaren z żurawiną. Jest też bardzo zdrowe, a z racji tego, że mamy właśnie sezon na buraki, warto wykorzystać ten przepis. Carpaccio z buraka – wykonanie: Buraka umyć, usunąć niepotrzebne łodyżki i ogonek. Buraki pokroić na jak najcieńsze plastry ostrym nożem, a najlepiej użyć do tego mandoliny. Ułożyć plastry na talerzu, jeden obok drugiego, tak by na siebie nachodziły. Sprawdza się rewelacyjnie jednak nie tylko jako przystawka, ale także sałatka na kolację. Carpaccio z buraka wychodzi naprawdę pyszne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/09/carpaccio-z-buraka.html