Caponata czyli warzywa po włosku

Obiad

10.09.2019 20:56

Caponata czyli warzywa po włosku

Caponata - warzywa po włosku - przepis składniki ok 350 g -1 bakłażan, pokrojony w kostkę ok 600 g pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę 1/4 szklanki oliwek 2 łyżeczki kaparów 1/3 ostrej papryczki, pokrojonej w kostkę (lub do smaku) 1/4 szklanki octu 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu garść bazylii sól morska do smaku czarny pieprz do smaku Oliwa z oliwek do smażenia Chleb do serwowania przygotowanie Na rynku czas pysznych pomidorów i bakłażanów. Na jednym z moich ulubionych kanałów kulinarnych prowadzonych przez Pasquale Sciarappa , znalazłam przepis na pyszną caponatę, czyli włoskie danie z bakłażanów i pomidorów. Jeżeli bakłażan wchłonął oliwę, dodać jeszcze parę łyżek i smażyć bakłażana przez kolejne trzy minuty, cały czas mieszając. Dodać porwane liście bazylii, wymieszać i kontynuować gotowanie jeszcze przez ok 8 minut na małym ogniu. Tak przygotowane bakłażany z pomidorami są świetne i podane na ciepło i na zimno. Na gorącą oliwę wrzucić bakłażan, smażyć, mieszając ok 1 minuty. Zmniejszyć ogień i dusić potrawę przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Bakłażan pokroić w plastry a następnie w kostkę. Możemy je podać z ryżem lub makaronem i będą wtedy smacznym i pożywnym daniem obiadowym. Warto zacząć od dodania małego kawałka papryczki, a po paru minutach duszenia, dodać ewentualnie więcej. Pomidory zalać wrzątkiem, gotować przez chwilę aż skórka zacznie pękać, wyjąć, lekko przestudzić i obrać. Warzywa podane z chrupiącym tostem będą natomiast znakomitą przystawką. Można je opiec w piecyku lub tosterze.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.staregary.pl/2019/09/caponata-czyli-warzywa-po-wosku.html