3 pomysły na pasty do pieczywa

Śniadania
14.09.2019 19:45
3 pomysły na pasty do pieczywa

Pomysł nr. 2: wege pasta z grillowanych warzyw Bardzo aromatyczna pasta z grillowanych warzyw to świetny pomysł nie tylko na kanapki, ale również jako przekąska na imprezę podana np. na krakersach lub jako dodatek do mięs z grilla. Składniki: cukinia bakłażan 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 2 ząbki czosnku cebula papryka czerwona pół papryczki chilli 3-4 łyżki oliwy z oliwek pół pęczka świeżej bazylii 5 gałązek świeżego tymianku sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich Z podanych składników otrzymamy około 90 dag pasty warzywnej, czyli około 25 porcji (1 porcja = dwie łyżki). [shopeneo-widget id=3a683296-38dd-4db3-9ae6-5fe48704a01c] Przygotowanie. Składniki puszka białej fasoli lub 150 g suchej fasoli Jaś nieduża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cząbru 2 gałązki świeżego tymianku pół łyżeczki majeranku sól, pieprz Z podanych składników otrzymamy około 20 porcji pasty (1 porcja = 1 łyżka pasty). [shopeneo-widget id=74ead2cf-3005-496b-a354-0101162f78e8″ A tym wpisem chciałabym rozpocząć cykl wpisów 3 pomysły na…, w których będziemy brali pod lupę sposoby na urozmaicenie tradycyjnych i nieco oklepanych dań tak, aby odkryć je na nowo, ale w innej odsłonie. Składniki (10 porcji) 200 g wędzonego łososia w kawałkach lub plastrach 150 g kremowego serka mały ząbek czosnku łyżeczka posiekanego koperku kilka kropel soku z cytryny sól i pieprz Przygotowanie. Gdyby była zbyt gęsta to dodajemy kilka łyżek wody z fasoli (z puszki lub z gotowania). Blachę wkładamy do piekarnika ustawionego na grill na 200 stopni na około pół godziny. Pomysł nr. 1: pasta rybna z łososiem wędzonym Bardzo prosta i lekka pasta zrobiona z białego serka kremowego i łososia wędzonego. Pomysł nr. 3: wegańska pasta z białej fasoli (hummus z fasoli) Aby urozmaicić pastę polecam przygotować grzanki z razowego chleba lub pumpernikla lub dodać prażone orzechy lub nasiona, które będą przyjemnie chrupały. W końcu każdy z nas przeżywa taki moment, w którym potrzebujemy odmiany od codziennej rutyny. Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 27 Białko: 1 g Tłuszcz: 1,1 g Węglowodany: 3,37 g I dotyczy to również tego, co jemy – czy to na obiad, czy na śniadanie, kolację, lunch itd. Gotowe! Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 75 Białko: 6,43 g Tłuszcz: 5,36 g Węglowodany: 0,5 g Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 32 Białko: 0,6 g Tłuszcz: 2,27 g Węglowodany: 2,9 g Wszyscy bardzo je lubimy, ale często ograniczamy się do tej tradycyjnej, jajecznej ze szczypiorkiem lub do pasty z tuńczyka. Podsmażamy je na oliwie do lekkiego zrumienienia (nie za długo, żeby czosnek nie był gorzki), a następnie dodajemy do fasoli. Mimo, że to smalec-fit, to tak samo dobrze smakuje na pajdzie prawdziwego chleba z kiszonym ogórkiem jak ten prawdziwy. W końcu kuchnia daje mnóstwo możliwości i z pewnością nie musi być nudna. Fasolę odcedzamy z wody (nie wylewamy jej, ponieważ będziemy nią rozrzedzać zbyt gęstą pastę) i przekładamy do malaksera/blendera. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy na kawałki. Warto więc na niego zwrócić uwagę i od czasu do czasu taki a’la smalczyk przygotować i spałaszować. A takie pasty są bardzo zdrowymi alternatywami dla tradycyjnych kanapek z wędliną i serem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/3-pomysly-na-pasty-do-pieczywa/