Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Małgorzata

Obiad

Feb. 14, 2018, 2:57 p.m.

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Składniki

  1. 300 g makaronu Fusilli *
  2. 320 g tuńczyka w kawałkach w oliwie
  3. 200 g pomidorów krojonych z puszki
  4. 30 g filecików anchois w oliwie z oliwek
  5. 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  6. 1 średnia cebula
  7. 1 łyżka sosu Worcestershire
  8. 1 płaska łyżeczka płatków chili
  9. 1 łyżeczka oregano
  10. 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  11. pieprz czarny
  12. sól

Dodatkowo

  1. 100 g sera cheddar
  2. 2 łyżki natki pietruszki

Przepis

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok.
  2. Na dużą i głęboką patelnię przeznaczoną do piekarnika wlewamy olej z jednej puszki tuńczyka. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chili. Podsmażamy chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy tuńczyka (olej z drugiej puszki można również dodać, lub go pominąć), mieszamy i gotujemy przez minutę. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekane anchois (bez oliwy) i pozostałe przyprawy. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Z solą proponuję wstrzymać się do końca gotowania, gdyż anchois są słone, a podczas gotowania oddadzą cały swój smak potrawie.
  3. Do sosu przekładamy makaron i dokładnie mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Wierzch posypujemy startym cheddarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
  4. * użyłam włoskiego makaronu z mąki durum