Składniki
- 300 g makaronu Fusilli *
- 320 g tuńczyka w kawałkach w oliwie
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- 30 g filecików anchois w oliwie z oliwek
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 płaska łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 100 g sera cheddar
- 2 łyżki natki pietruszki
Przepis
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok.
- Na dużą i głęboką patelnię przeznaczoną do piekarnika wlewamy olej z jednej puszki tuńczyka. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chili. Podsmażamy chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy tuńczyka (olej z drugiej puszki można również dodać, lub go pominąć), mieszamy i gotujemy przez minutę. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekane anchois (bez oliwy) i pozostałe przyprawy. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Z solą proponuję wstrzymać się do końca gotowania, gdyż anchois są słone, a podczas gotowania oddadzą cały swój smak potrawie.
- Do sosu przekładamy makaron i dokładnie mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Wierzch posypujemy startym cheddarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
- * użyłam włoskiego makaronu z mąki durum