Papryka marynowana w słoikach

Przetwory
09.09.2019 18:28
Papryka marynowana w słoikach

Papryka marynowana w zalewie octowej Składniki potrzebne do przygotowania marynowanej papryki 8 średniej wielkości papryk 8 ząbków czosnku 2 łyżki oleju Marynata octowa 200 ml octu spirytusowego 800 ml wody 5 łyżek cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry pół łyżeczki ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 8 goździków 2 liście laurowe Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Dzisiaj podaję przepis na marynowaną paprykę w wersji podstawowej - na bazie tej receptury można tworzyć indywidualne wariacje smakowe z papryką w roli głównej. Oczywiście marynowana paprykę można przez cały rok po prostu kupić w sklepie, można także przygotować ją samemu i przy okazji trochę poeksperymentować. Tak przygotowaną paprykę blanszujemy - wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 3 minuty. Na koniec do każdego słoika dolewamy łyżkę oleju na wierzch. Paprykę do marynowania czyścimy z pestek i ogonków i kroimy na według uznania. Nie ochodzi z niej skórka i idealnie nadaje się do podania jako samodzielna przekąska. Papryka przygotowana w ten sposób jest jędrna, sprężysta i nie rozpada się. Do słoików można dodać ulubione zioła - np. tymianek, koperek lub pietruszkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2019/09/papryka-marynowana-w-soikach.html