Bezglutenowy chleb gryczany Składniki (na 1 keksówkę): 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 3 – 3,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 szklanka ziaren: u mnie: 1/2 szklanki słonecznik, 1/4 szklanki pestek dyni, 1/4 szklanki posiekanych migdałów, 2 łyżki czarnuszki Przygotowanie: Ja postawiłam na dużą ilość migdałów, które świetnie komponują się z czarnuszką. Czarnuszkę pokochałam w chlebach, od kiedy kupiłam kiedyś taki bochenek w piekarni. Ten chleb może odmienić życie wszystkich, którzy muszą unikać glutenu, drożdży, czy mąki kurydzianej, która tak często pojawia się w bezglutenowych przepisach. Ba! W jej zdrowotne właściwości wierzyli już nawet faraonowie, a ich mumie zachowały się do dziś, więc może warto 😉 Robi się go bardzo prosto, a wystarczy jedynie uzbroić się w cierpliwość i zaplanować wcześniej jego pieczenie. Oto bezglutenowy chleb gryczany z czarnuszką i migdałami – bez mąki i drożdży. Tworzy się wówczas naturalny zakwas, dzięki któremy otrzymujemy bochenek pieczywa z prawdziwego zdarzenia.