Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż panierowane kotleciki na złoty kolor, po około 3 minuty z każdej strony. Polędwiczki pokrój w poprzek na plastry grubości około 1 cm, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa na cieknie kotlety. Wylej na patelnię pomidory z puszki z sosem (pomidory zmiażdż wcześniej widelcem albo przesiekaj nożem na małe kawałki). Włóż kilka kotlecików do misy z masą jajeczną zanurz w niej dokładnie mięso, a następnie przełoży do pudełka z bułką tartą, zamknij wieczko i potrząśnij zawartość tak by bułka obtoczyła polędwiczki. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: Polędwiczki wieprzowe około 1 kg 4 plastry mozzarelli Kilka łyżek tartego parmezanu 4 łyżki oleju roślinnego Sól i pieprz do smaku Danie jest zapiekane bardzo krótko, dzięki czemu panierka na kotletach nadal jest zwarta, niemal chrupiąca, bo nie zdąży nasiąknąć sosem. Liczba porcji: 4 Kotlet schabowy – król stołówek i barów mlecznych jak Polska długa i szeroka, stały składnik niedzielnego menu w większości domów w czasach PRL-u. Zapiekankę można zrobić z dobrze rozklepanym schabowym, ale najlepiej smakuje z kotlecikami z cienko rozbitej polędwiczki. Polecamy Wam nasz patent na szybkie panierowanie mięsa: wbijcie jajka do głębokiej misy i zanurzcie większą partię kotletów za jednym razem. Jeśli nie masz moździerza przesiekaj rozmaryn nożem, żeby później w panierce nie było twardych igiełek. Tak niewiele potrzeba, żeby dość trywialne danie jakim jest kotlet panierowany zmienić w danie wykwintne i niecodzienne. Schabowy nie jest typowo polską potrawą, bo w identyczny sposób wieprzowinę przyrządzają Japończycy. Szklanka bułki tartej 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 jajka 3 łyżki wody Przygotowanie: Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, wysyp na nią posiekaną cebulę. Mała posiekana drobno biała cebula 2 ząbki drobno posiekanego czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka oliwy Panierka Zalej całość sosem pomidorowym, wyłóż na wierz plastry mozzarrelli, posyp całość tartym parmezanem. Kotlety parmigiana, czyli danie jakie dzisiaj Wam polecamy, to właściwie nic innego jak schabowy zapiekany w sosie pomidorowym. Tonkatsu to wypisz-wymaluj nasz kotlet schabowy nieco tylko inaczej podawany, bo pokrojony w plastry. Przełóżcie do niego obtoczone w jajku kotlety, zamknijcie wieczko i potrząsajcie pudełkiem, żeby bułka pokryła mięso. Co niedziela, przed południem, blokowiska rozbrzmiewały stukotaniem tłuczków do mięsa jakby w całym kraju zaczynał się jakiś remont generalny. Krok 3 Wbij do głębokiej misy 2 jajka, wlej do niech 3 łyżki wody.