W Polsce często używane są śliwki wędzone, jednak do deserów, wypieków, ale także mięs i ryb wykorzystywane są często słodkie śliwki suszone (bez wędzenia). W sprzedaży dostępnych jest wiele odmian tego pysznego owocu, jednak podobnie jak w przypadku powideł, do suszenia najlepsze są tradycyjne śliwki węgierki! Zamiast piekarnika do suszenia śliwek możemy wykorzystać elektryczną suszarkę do warzyw, w której owoce wysuszą się szybko i nie będą narażone na przypalenie. Oto przepis, jak suszyć śliwki w domu i cieszyć się smakiem i aromatem tych pysznych owoców w zimowych miesiącach. Suszone śliwki to składnik wielu dań polskiej kuchni, ale często spotykane są też w egzotycznych potrawach. Aby zmiękczyć i uelastycznić skórkę śliwki blanszujemy ok. 1 minuty w bardzo gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Tak przygotowane owoce układany na blasze lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 50 st. C. Śliwki są gotowe gdy są miękkie, słodko-kwaśne i mają lśniącą, czarną skórkę.