Bułeczki wachlarzyki z konfiturą morelową

Ewa
Śniadania
09.09.2019 8:18
Bułeczki wachlarzyki z konfiturą morelową

konfitura morelowa Stovit Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej (wyjmujemy ją z lodówki 2-3 godziny wcześniej, lub ogrzewamy w garnuszku z ciepłą wodą). W środku mamy konfiturę morelową, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by upieczone bułeczki posmarować kolejną porcją konfitury 🙂 Nie dawajcie jednak za dużo konfitury przed pieczeniem, bo pasy ciasta będą się mocno ślizgać podczas krojenia;) 3 szkl. Będą doskonałą propozycją na wspólne śniadanie z najbliższymi lub świetną opcją piknikowej przekąski. Każdą z nich wałkujemy na kwadrat o boku mniej więcej 30 cm. Można rozsiąść się wygodnie przy stole i odrywać po kawałeczku takiej bułeczki – do odrywania nadają się doskonale. mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 i 1/3 łyżeczki soli około 80 g roztopionego masła 3/4 szkl. Następnie kroimy na 6 kawałków (to będą nasze wachlarzowe bułeczki). Dziś zapraszam Was na pyszne, delikatne bułeczki o nietypowym kształcie. Podobnie przygotowujemy bułeczki z drugiej części ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Mi one trochę przypominają kwiaty, a Wam z czym się kojarzą? Każdy z nich, poza ostatnim, smarujemy konfiturą morelową Stovit.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/09/09/buleczki-wachlarzyki-z-konfitura-morelowa/