Kakaowa rolada z masą czekoladową i wiśniami

Ewa

Ciasta

01.01.2021 10:59

Kakaowa rolada z masą czekoladową i wiśniami

Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1-2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema Masa: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 200 g czekolady (u mnie mleczna + gorzka) Delikatny, dosyć cienki biszkopt kawowy oraz pyszna czekoladowa pianka z dodatkiem wiśni to moja propozycja na słodkie powitanie Nowego Roku. Od razu po upieczeniu przekładamy, papierem do góry, na rozłożoną na blacie, lekko zwilżoną ściereczkę. Roladę przechowujemy w chłodnym miejscu (w przeciwnym wypadku warto usztywnić masę śmietan-fixem). Jeśli nie macie możliwości przechowywania jej w chłodzie, można – dla pewności- usztywnić masę śmietan-fixem. Na sam koniec dodajemy mąkę przesianą z kawą i kakao. Pianka jest zwarta, a roladę dobrze się kroi, jednak trzymana poza lodówką, ogrzewa się i nabiera bardziej musowej, delikatnej konsystencji. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Dodajemy do niej połamaną na kostki czekoladę. Miksujemy do połączenia. Powstałą piankę czekoladową rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie. Studzimy. Pozostałą schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mascarpone oraz schłodzoną, wciąż płynną czekoladę. Całość wychodzi dosyć słodka, więc wszelakie polewy wydają się już tutaj zbyteczne. Wierzch można dodatkowo przyozdobić niezbyt słodką, ubitą śmietanką lub oprószyć kakao. Wiśnie dajemy na sito, odsączamy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2021/01/01/kakaowa-rolada-z-masa-czekoladowa-i-wisniami/