Tak sobie myślę, że o ile w grudniu człowiek składa się głównie z mandarynek, w czerwcu z truskawek, to we wrześniu poziom pomidorów w organizmie wzrasta co najmniej trzykrotnie;) Nie mogło więc zabraknąć zupy z pieczonych pomidorów, którą podałam ze słodką śmietanka i grzankami. Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorówSkładniki: 1kg pomidorów (najlepiej gruntowych, mięsistych) 0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru garść liści bazylii 2-3 Zupa pomidorowa z nutą wędzonej papryki Toskańska zupa pomidorowa z serem Pomidorowa zupa z soczewicą Tym bardziej że mamy sezon na najlepsze polskie warzywa i owoce, a to dla mnie dobra zachęta do gotowania i eksperymentowania w kuchni. W garnku zagotować bulion, dodać upieczone warzywa i zblendować na krem. łyżki oliwy 100ml śmietanki 18% Pomidory umyć, przekroić na pół.