Torcik z musem mango

Julianna
Ciasta
09.11.2019 10:35
Torcik z musem mango

Polecam również inne przepisy na torty z kremem: Torcik z musem mango biszkopt50g mąki migdałowej (mielonych migdałów bez łupinek)70g mąki pszennej tortowej (typ 405)1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia3 jajka70g cukru1 łyżka olejudo nasączenia biszkoptu:sok z połowy cytryny2 łyżki wodymus mango:2 bardzo dojrzałe mango (waga ok 1,3kg)*4 łyżeczki żelatynysok z połowy cytryny250ml śmietanki100ml jogurtu greckiegoopcjonalnie: 1 łyżka cukruglazura:2 łyżki wody2 łyżeczki żelatyny150ml pure z mango*można użyć gotowej pulpy mango (600ml - 450ml do musu, 150ml do glazury) oraz 1 nieduże dojrzałe mango do pokrojenia w kostkęUpiec biszkopt: mąkę pszenną i migdałową, proszek i mąkę ziemniaczaną przesiać. Jeden blat biszkoptu położyć po środku na dnie tortownicy, zapiąć obręcz, nasączyć sokiem z cytryny, na biszkopt wylać połowę musu, na musie ułożyć drugi blat, nasączyć, wylać resztę musu. Przygotować pulpę z mango: mango umyć, okroić z obu stron pestkę, miąższ pokroić w kostkę, ściąć go ze skórki, 4-5 łyżek pokrojonego miąższu odłożyć, resztę zblendować na pure. Żelatynę namoczyć w 50ml wody, gdy napęcznieje, podgrzać i wymieszać z pure z mango i sokiem z cytryny. Pozostałe pure z mango lekko podgrzać, wymieszać z żelatyną, pozostawić do ostudzenia. Wsypać przesianą mąkę z migdałami, delikatnie wymieszać łyżką, zgarniając ciasto z brzegów miski na środek. (do suchego patyczka).Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, gdy będzie lekko ciepły owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Do musu dodać pokrojone w kostkę mango, wymieszać. wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny, żeby mus dobrze stężał. Gdy pure wystygnie, wylać na torcik, wyrównać. Przed podaniem zdjąć obręcz tortownicy, torcik można udekorować kawałkami mango, bezikami albo owocami wg uznania. Pure zmiksować z jogurtem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2019/11/torcik-z-musem-mango.html