Polecam również inne przepisy na dania z jajkiem w roli głównej: Cilbir - jajka po turecku 200g jogurtu greckiego1-2 ząbki czosnku2 jajka1 łyżka masła1 łyżeczka tahini0,5 łyżeczki czerwonej paprykisólświeżo mielony pieprzkilka listków szałwiinatka pietruszkiopcjonalnie: mięta2 łyżki octu do ugotowania jajekCzosnek przecisnąć przez praskę,wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą, pieprzem. Jajka wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, osączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym, ułożyć na jogurcie, posolić do smaku. W międzyczasie, póki jajka się gotują, w niedużej patelni roztopić masło, usmażyć na nim listki szałwii. I choć nazwa cilbir brzmi całkiem obco i trochę egzotycznie, to samo danie jest całkiem proste, a składniki znajdą się w każdej lodówce. Pod koniec gotowania do wody włożyć wcześniej ugotowane jajko na kilka sekund, żeby się ogrzało. W garnku zagotować wodę, wlać ocet, zmniejszyć ogień i zamieszać łyżką, żeby utworzył się wir. Gotować na małym ogniu ok 3,5 minuty, tak żeby białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne.