Czekoladowe placuszki jaglane bezglutenowe

Dorota
Śniadania
02.09.2019 9:40
Czekoladowe placuszki jaglane bezglutenowe

Czekoladowe placuszki jaglane – najprostsze placki z mąki jaglanej Składniki (8 placków): 1/2 szklanki mąki jaglanej 100 g jogurtu kokosowego lub zwykłego naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżeczka erytrolu, ksylitolu lub cukru 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli ulubione dodatki np. jogurt, borówki, maliny, masło migdałowe lub orzechowe, tahina Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków) dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-30 minut. Właściwości mąki jaglanej Mąka jaglana, oprócz tego, że nie zawiera glutenu, jest prawdziwą bomba wartości odżywczych (podobnie jak kasza jaglana, z której jest wytwarzana). Plauszki czy ciasta na jej bazie potrafią być jednak czesto dość suche, dlatego warto łączyć ją z wilgotnymi dodatkami np. z jogurtem, aby uzyskać większą delikatność. Ja używałam tutaj wegańskiego jogurtu kokosowego, ale jeżeli dobrze tolerujecie laktozę i kazeiny z powodzeniem możecie użyć zwykłego jogurtu naturalnego. W smaku mąka jaglana jest dość neutralna, więc z powodzeniem zastąpi mąkę pszenną w wypiekach. Te czekoladowe placuszki jaglane to najprostsze placki z mąki jaglanej, które przygotujecie w kilka chwil.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/czekoladowe-placuszki-jaglane-najprostsze-placki-z-maki-jaglanej/