Składniki: 4 blaty ciasta francuskiego(każdy około 300 g) 600 ml mleka 40 g mąki pszennej 100 g cukru 40 g skrobi ziemniaczanej 6 dużych żółtek Ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii Cukier puder Ciasto dokładnie oprószyć mąką pszenną i przykryć ponownie papierem do pieczenia, na który kładziemy inną formę do pieczenia by ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia i było płaskie. Millefeuille to nic innego jak 3 płaty ciasta francuskiego, przełożone kremem budyniowym, przy czym wierzchnia warstwa polana jest lukrem i ozdobiona w dość charakterystyczny sposób. Ostatnia warstwa musi jednak składać się z ciasta francuskiego, który posypujemy cukrem pudrem. Następnie wystudzone blaty ciasta kroimy na równe nie za duże kwadraty. Następnie do tego dodajemy również 100 ml zagotowanego mleka i ponownie całość dokładnie mieszamy. Do wypełniania ciasta najlepiej użyć rękawa cukierniczego, ale jak nie posiadacie użyjcie łyżki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut z obciążeniem i kolejne 5 minut już bez obciążenia. Bierzemy 1 kwadrat ciasta, smarujemy przygotowaną masą (niezbyt grubo, będzie kilka takich warstw). Wtedy ciasto jest chrupiące, na drugi dzień staje się już miękkie. Opis Ciasto Millefuille: Ciasto Millefuille (wym. milfej) to słynne francuskie ciasto, które po francusku znaczy tysiąc płatków. Następnie na nim układamy 1 blat ciasta. W taki sam sposób pieczemy kolejne blaty ciasta. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta. Garnek z masą zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania ciasta francuskiego.