Ale ich przygotowanie naprawdę nie jest trudne – musicie tylko uważać, żeby nie przypiekły się za bardzo na patelni, bo zrobią się za twarde. Podpłomyki często robiły nasze prababcie i do tej pory są popularne na wsiach, pieczone czasem na kamiennych piecach – takie są najlepsze! Smażymy na suchej, rozgrzanej patelni około 3 minuty z każdej strony – aż ciasto lekko urośnie i się przyrumieni. Liczba porcji: 4 Składniki: 1 czubata szklanka mąki orkiszowej + ½ szklanki do podsypywania ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki jogurtu naturalnego gęstego (low FODMAP – bez laktozy) Pyszny dodatek do ulubionych dań Takie podpłomyki robi się w kilka minut, a przydadzą się do wielu obiadów. Łatwo też możecie modelować tym, czy wolicie bardziej chrupiące czy miękkie podpłomyki – wystarczy je cieniej albo grubiej rozwałkować. ½ łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, które nie lepi się do rąk. Poniżej przepis na jogurtowe podpłomyki – prosty zamiennik chleba. Możecie je również wykorzystać zamiast bułek w burgerach, tak jak ja zrobiłam w tych wegetariańskich burgerach dyniowych.