Grzyby marynowane w occie: w delikatnej zalewie robię borowiki , kurki oraz maślaki, natomiast podgrzybki marynuję w zalewie mocno octowej. Marynata do grzybów składa się z 4 szklanek wody, 1 szklanki octu 10 %, 2 łyżek cukru, 2 łyżeczek soli, kilku ziaren ziela angielskiego, 1 łyżki gorczycy, 1 łyżki ziaren czarnego pieprzu i kilku liści laurowych. Grzyby w occie to dary natury, prawdziwy rarytas, w sklepie są drogi i nie wiadomo z jakiego źródła. Aby zrobić grzyby w occie trzeba je dokładnie oczyścić, umyć, obgotować przez 5 minut razem z cebulą i dokładnie odsączyć. Grzyby leśne konserwowane w zalewie octowej z dodatkiem przypraw są świetną zagryzką do wódki. Moje grzyby marynowane w occie są bardzo proste do zrobienia. Oprócz dżemów i warzywnych przetworów np. z pomidorów warto też zrobić grzyby marynowane.