Składniki: - 1 puszka kukurydzy - 1 czerwona papryka - 2 pełne łyżki pokrojonego szczypiorku - 1 szalotka - pieprz i sól do smaku - 1 płaska łyżka majonezu - 0,5 łyżki naturalnego jogurtu - olej rzepakowy tłoczony na zimno Przygotowanie: Pierwsza w ciut mniej zdrowej wersji – z majonezem i jogurtem, a druga z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. W lodówce czekała piękna czerwona papryka, a w zasięgu ręki pozostałe składniki. I tak powstała szybka surówka z kukurydzą w dwóch odsłonach. Tak przygotowane surówki najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce, wówczas smaki lepiej się przegryzą. Szybka surówka z kukurydzą w dwóch odsłonach. Do drugiej dodajemy olej rzepakowy (na początku mniejszą ilość), doprawiamy pieprzem i solą. Obie wersje surówki równie pyszne i równie proste w przygotowaniu. Dzielimy składniki na pół (przekładamy do dwóch miseczek/salaterek).