Dwukolorowe ciasto z kremem i owocami

Jolanta
Ciasta
06.10.2016 6:18
Dwukolorowe ciasto z kremem i owocami

Przepis na ten biszkopt jest uniwersalny, to taka baza do przygotowania różnych biszkoptowych wypieków, wykorzystuję go do przygotowywania ciasta z owocami i tortów, z tego przepisu przygotowałam też biszkopt z owocami , roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Ciasto biszkoptowe można przekroić na pół, między jasny i ciemny blat włożyć śmietankową masę, ja postanowiłam masę ułożyć na wierzchu i obłożyć ciasto owocami. Składniki na biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) oddzielić żółtka od białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka (100 g) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki wody 2 łyżki kakao Przepis na dwukolorowe ciasto z kremem i owocami, na tortownicę 25 cm: Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy ostrożnie, następnie dodajemy mąkę, ponownie mieszamy ciasto ostrożnie łyżką, najlepiej silikonową szpatułką, na koniec dodajemy wodę i łączymy mieszając ostrożnie. Dwukolorowe ciasto z kremem i owocami to ciasto bardzo proste, łatwe i szybkie do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy. Składniki na krem do ciasta: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremowej do deserów 30%, dobrze schłodzonej 1/3 szklanki cukru pudru owoce: pokrojone nektarynki, borówki amerykańskie, poziomki lub inne Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao, łączymy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier nie przerywając ubijania na gęstą i lśniącą pianę. Tym razem postanowiłam dodać do jednej części ciasta przed pieczeniem kakao i upiec dwukolorowy biszkopt, który urozmaicony kremem i mieszanką owoców jest bardzo pyszny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/dwukolorowe-ciasto-kremem-owocami/