Tarta z malinami i jeżynami w mascarpone Nadzienie: 250 g mascarpone 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% 1/3 szklanki cukru skórka z połowy cytryny ok 1 i 1/2 szklanki owoców- u mnie maliny i jeżyny Wykonanie: D o miski przesiać mąkę i zmieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Jak ciasto podczas pieczenia wam zjedzie z boków to można je nadkleić częścią z pozostałego ciasta ( ja tak czasem robię w sytuacji awaryjnej). Ta tarta powstała z nadmiaru owoców w domu - miałam maliny i jeżyny z ogródka mojej mamy i chęć, żeby zjeść kawałek ciasta. W misce zmiksować jajka z mascarpone, cukrem i śmietaną, wmieszać skórkę z cytryny. Nadzienie zwykle robię ze śmietany i jajek ale miałam akurat mascarpone tuż przed końcem terminu, więc śmietanę zamieniłam na mascarpone, więc tłuściej znaczy lepiej. A ponieważ tarty piekę z pamięci i intuicyjnie to szybko zagniotłam kruche ciasto z moich sprawdzonych proporcji. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na ok 30 minut do lodówki.