Flan waniliowy - przepis składniki 4 świeże jajka 500 ml mleka 50 g ksylitolu lub cukru ( można dać więcej, do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub do smaku) masło do posmarowania formy przygotowanie Z tegorocznych wakacji przywiozłam sobie aluminiową formę do pieczenia w kąpieli wodnej. Miałam na nią ochotę od dawna, wydawało mi się, że tylko mając taką formę, będę w stanie zrobić deserowe pianki takie jak w Portugalii. Przed wyjęciem można formę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, aby flan się odkleił od ścianek. tak aby flan wysunął się z formy na talerz. Podobne formy do pieczenia w kąpieli wodnej można spotkać i w polskich sklepach. Oryginalny przepis znajdziecie na stronie Gustos sin Reservas W dużej misce wymieszać jaja z kstylitolem. Po tym czasie masa powinna być ścięta i tylko w miejscu najbardziej oddalonym od ścianek, lekko się poruszać. Odstawić formę z flanem do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej cztery godziny. W dużym garnku zagrzać wodę i włożyć do niej formę z flanem. W przepisie oryginalnym na dno formy należy wlać karmel. Trzymamy flan w kąpieli wodnej przez ok. 40 minut. Flan to delikatny mus na bazie jajek, mleka i cukru. Zrezygnowałam z niego, ponieważ chciałam zrobić deser bez dodatku cukru.