Składniki jakie będą nam potrzebne: – 4 jajka – 100 g małych pieczarek – 2 garście szpinaku – sól, pieprz – 1 łyżeczka kurkumy – 1 kulka sera mozzarella – olej do smażenia Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Na tej samej patelni podsmażamy szpinak, dodajemy troszkę wody i smażymy go przez ok 3 -4 minuty. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod. Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock Babeczki śniadaniowe z pieczarkami i szpinakiem. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Są jak małe omlety tylko, że upieczone w formie do muffinków. Jeśli zdrowe jedzenie jest priorytetem to zdrowe przenośnie przekąski są koniecznością! Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas.