Składniki na nalewkę z wiśni - 0,75 kg wiśni (wydrylowanych) - 0,25 kg wiśni z pestkami - 0,5 litra spirytusu (95 %) - 200 ml wody - 0,5 kg cukru Na nalewkę najlepiej nadają wiśnie starych odmian - szklanki, łutówki lub lubki. |Przepis na tradycyjną nalewkę z wiśni wg receptury sprzed wojny| Nalewki z letnich owoców to prawdziwy cud w kieliszku w czasie zimowych chłodów. Zobacz także: tradycyjna nalewka z malin i jeżyn, przepis na jeżynówkę Butelki odstawiamy na minimum 8 miesięcy w ciemne miejsce. Wiśnie wsypujemy do słoja, dodajemy resztę owoców z pestkami (dzięki temu nalewka będzie miała migdałowy posmak) i zalewamy spirytusem wymieszanym z wodą. W tym czasie z wymacerowanych owoców i cukru powstanie likier wiśniowy. Dobrze zrobiona nalewka ma łagodny, głęboki smak i pachnie latem, niezależnie od tego z jakich owoców została przygotowana.