Chłodnik z botwinką

Zupy
23.05.2017 5:49
Chłodnik z botwinką

Gotowe! - 1 pęczek botwinki - 1 pęczek rzodkiewki - 1 zielony ogórek - 1 pęczek mały szczypiorku lub dymki - 1 mały pęczek koperku - 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru - 2 jajka na twardo - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka octu - Sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na chłodnik Umyte buraczki z częścią łodyg (ale bez liście) gotujemy ok. 10 min. w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny octu. W tym czasie ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach. W tym czasie ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty można dolać trochę wody pozostałej z gotowania buraczków lub mleka. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty można dolać trochę wody pozostałej z gotowania buraczków lub mleka. gotujemy ok. 10 min. w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny octu. Do pokrojonych warzyw dodajemy posiekany koperek i szczypiorek i zalewamy kefirem lub jogurtem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://korniszonki.blogspot.com/2017/05/chodnik-litewski-z-botwinki.html